Capul retezat

Am terminat si „Capul Retezat (A Severed head)”. Deja m-am obisnuit cu stilul si cu leit-motivele lui Iris. Casatoria, adulterul si studiul vietii de familie mi se par cele mai pregnante. Si aici, ca si in restul de romane citite, casatoria nu apare ca o urmare a vreunei mari iubiri, ci e prezentata in toata platitudinea vietii de zi cu zi, plina de conveniente si compromisuri. E o viziune extrem de cinica asupra superficialitatii relatiilor dintre oameni in general; oameni care n-au fost nicicand mai dezbracati de frumusete si noblete decat in viziunea lui Iris. Romanul e intr-adevar o satira extrem de dura asupra unei  societati degenerate, fara trecut si fara visuri de viitor, fara constiinta sau morala. Pana si dragostea are o tenta extrem de pamantie si de dezolanta, parca ar fi o pictura de mare pe furtuna (sunt poeta).

Daca motivele se repeta, personajele in schimb sunt mereu altfel.  Ce forta portretistica a putut sa creeze atatea entitati diferite si complexe si surprinse intr-o continua schimbare? Pe scurt, as putea sa spun ca sunt cu totii nebuni. Dar, de fapt, ceea ce personajele reusesc sa faca este sa ia demonii pe care fiecare din noi ii ascundem prin cotloane mai mult sau mai putin accesibile ale constiintei si sa le dea drumul cu dezinvoltura sa se manifeste in voie. Romanul de fata, ca si restul, se constituie astfel intr-o exagerare voita a slabiciunilor omenesti, pana la limita absurdului (si poate chiar dincolo de ea). Pai da, ca am zis ca e o satira.

Oricum, imi place la nebunie umorul negru care iese la suprafata mai tot timpul. As da exemple, dar stric placerea cui vrea sa o citeasca, fiindca e plina de intorsaturi de situatie a caror anticipare ia prea mult din farmecu’ general. Deci nu. Dar mi-a placut 😀

Reclame

Tag-uri:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: