Traiasca inegalitatea

Nu voi milita niciodata pentru egalitatea absoluta intre sexe. Drepturi egale da, mi se pare normal. Dar nu voi renunta in veci la alte avantaje ale inegalitatii; cel mai mare dintre ele mi se pare ca pot sa fac lucruri considerate „ale barbatilor” si sa fiu admirata pentru asta. De exemplu sa fac o facultate de profil tehnic, sa lucrez in acelasi domeniu tehnic, sa ma uit la formula 1 sau sa bat un baiat la sport (orice sport). De fapt, stau sa ma gandesc ca orice realizare care iese din sfera casnicului sau al PR-ului/HR-ului etc. este mai mare daca apartine unei femei. (Si chiar si aici sunt exceptii: daca un barbat schimba o priza, e normal; daca o femeie face asta, fara sa dea foc la toata instalatia elecrica, e o mini wonderwoman. )

As putea sa dau foarte multe exemple, de la detalii din viata de zi cu zi pana la performante deosebite: umflatul rotii la masina; batutul unui cui; mersul pe motocicleta; sa joci bine bowling; sa poti sa vorbesti pertinent despre masini/chestii tehnice/fotbal; pilotatul unui avion; desfacutul unei sticle de vin; sertizarea unui cablu UTP; sa stii denumirea a mai mult de trei piese din motorul masinii (daca stii si cum arata esti deja zeita). Sunt multe femei care stiu si pot mult mai mult de atat. Sunt inca mult mai multe care nu au nici o treaba. Nu generalizez. Dar incerc sa arat ca privind din acest punct de vedere, viata e plina de situatii mai mult sau mai putin marunte in care aceasta mult blamata inegalitate iti ofera tot atatea motive de satisfactie.

Nu e o declaratie de inferioritate. Din contra. De la bun inceput femeile au fost proiectate de catre natura astfel incat sa aiba capacitati fizice si psihice diferite de cele ale barbatilor. Tocmai pentru ca urmau sa presteze activitati diferite. Faptul ca trec peste aceste diferente evidente si dovedesc capabilitatea de a performa in orice domeniu e doar un mare punct in plus.

Ah, bineinteles, din nou e si a atitudine extrem de comoda. Pentru ca in momentul cand abordezi orice tip de activitate „out of your range” ai doua alternative: fie reusesti sa fii buna in ceea ce faci, fapt ce iti aduce coroane peste coroane de lauri, fie dai gres dar ai scuza „sunt femeie”. Ce poate fi mai frumos? Sa faci acelasi lucru pe care il face si un barbat dar sa primesti de 3 ori mai multe laude – doar pentru ca esti femeie. Si in aceste conditii, de ce sa renunti de bunavoie la asemenea atu doar pentru un orgoliu prost inteles?

Mi-am adus aminte de un citat dintr-unul din jocurile mele favorite (NOLF): El:”Isn’t that what this whole feminist thing is about? To allow young women to become men?” Ea:”Feminism is about allowing young women to become whatever they may please.” Foarte dragut si foarte adevarat. Si imi sustine teoria. Toti avem aceleasi drepturi in cadrul societatii; sansele oferite si tratamentul ar trebui sa fie egale, indiferent de sex. Dar femeia si barbatul sunt elemente diferite ale acestei societati, fiecare cu lipsuri si calitati, astfel incat sa se completeze armonios. De fapt stau si ma gandesc acum ca cei mai puternici oameni, de-a lungul istoriei, sunt cei care, fie barbati sau femei, au stiut sa-si recunoasca propriile slabiciuni la nivel de „specie” si sa preia partile bune ale sexului opus. Si sa le foloseasca. Un fel de hermafroditi la nivel spiritual.

Revin. Asa ca ma voi folosi in continuare de avantajul de a putea sa intarzii la intalniri, de a fi condusa pana acasa, de a primi flori si de a fi ajutata sa cobor din autobuz (chit ca sunt perfect capabila sa cobor si singura, dar daca le place…). Si voi continua sa fiu mandra de mine ori de cate ori imi iese din prima parcarea laterala (adica aproape de fiecare data :P). Pentru ca, nu-i asa, sunt femeie.

Reclame

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: